Dit boek heb ik ontworpen voor Jeugdhulp Friesland. Stichting Jeugdhulp Friesland helpt kinderen, jongeren en hun ouders/opvoeders bij problemen rond gedrag, ontwikkeling en opvoeding. De verhalen en foto’s in dit boek heb ik gekregen. In de verhalen komt voornamelijk naar voren dat men vaak niet verder kijkt dan de buitenkant en eerste indruk van een persoon.
Het boek heb ik ‘Ik Jij Wij’ genoemd. 'Ik' staat voor de mensen die alles oppervlakkig bekijken, niet verdiepen in anderen en snel een oordeel klaar hebben liggen over anderen. 'Jij' staat voor de mensen die geïnteresseerd zijn in anderen, maar toch liever op afstand blijven. 'Wij' staat voor de mensen die geïnteresseerd zijn in anderen, actie ondernemen om anderen beter te doorgronden en wellicht te helpen.
Het zijn op zich staande verhalen en het ene verhaal is niet beter dan het andere verhaal. Ik heb daarom besloten om geen pagina nummers te gebruiken en elk verhaal op één pagina te zetten. De stevige kaft is zacht aan de buitenkant. Dit biedt bescherming over de indrukwekkende kwetsbare verhalen, maar tegelijkertijd ook liefde en zorg. Ik heb de Japanse bindwijze gebruikt, omdat het allemaal losse verhalen zijn op losse pagina’s, maar de verhalen toch allemaal in complexiteit met elkaar verbonden zijn. Het schutblad is een wazige spiegel, waardoor je meteen bij het openen van het boek geconfronteerd wordt met jezelf en je aan het denken wordt gezet. De pagina’s zijn dubbel gevouwen, omdat de verhalen stevigheid verdienen. De verhalen heb ik aan de achterkant van de pagina’s gezet, zodat je meteen al geconfronteerd wordt met het feit dat niet alles en iedereen hetzelfde is en je verder moet kijken dan je neus lang is.
In heel het boek heb ik gebruik gemaakt van 3 kolommen, wat de Ik, Jij, Wij voorstelt. Je kan er voor kiezen om alleen de titel te lezen, om ook de tweede kolom te lezen, of om ook de derde kolom lezen. De foto’s heb ik aan de binnenkant van mat transparant papier gedrukt, en omdat de pagina’s dubbel gevouwen zijn zie je de foto niet goed. Aan de zijkant van de pagina met de foto zit een scheurlijn. Dit ook weer gebaseerd op het Ik, Jij Wij. Je kan er voor kiezen om de foto oppervlakkig te bekijken. Je kan er voor kiezen om in de dubbelgevouwen pagina te kijken, zo ben je geïnteresseerd in de foto maar onderneem je toch niet echt actie. En je kan er voor kiezen om de scheurlijn open te scheuren zodat je de foto goed kan bekijken. Elke keer na drie verhalen heb ik een foto geplaatst, in volgorde van foto’s met de minste kleuren naar foto’s met de meeste kleuren. Dit omdat je steeds meer te weten komt over Jeugdzorg Friesland, maar ook over jezelf. Ik heb ongestreken off-white papier gebruikt, om de verhalen meer gevoel te geven. De tekst heb ik gezet in Engelse regelval.